+31 511 476 401info@brouwerziel.nl

Fysiotherapie bij Psychosomatische klachten

Home / Specialisaties / Fysiotherapie bij Psychosomatische klachten
Psychosomatische fysiotherapie is een lichaamsgerichte therapie waarbij je spanning- of stressgerelateerde klachten en niet te verklaren lichamelijke klachten behandeld.

Psyche en soma (geest en lichaam) zijn altijd in interactie; ze zijn niet te scheiden, maar wel te onderscheiden. Lichamelijke klachten, bijvoorbeeld chronische pijn, hebben hun invloed op onze geestelijke gesteldheid; omgekeerd geldt dit ook. Spanningsklachten kunnen een lichamelijke evenals psychische oorzaak hebben.

Je spreekt van psychosomatische klachten waneer er een disbalans is tussen geestelijke- en lichamelijke belasting in relatie met tot de omgeving.
Een voorbeeld: een scheiding of overlijden oefenen invloed uit op ons fysieke- en mentale welbevinden. De belastbaarheid neemt hierdoor af  waardoor psychosomatische klachten kunnen ontstaan zoals; slapeloosheid, hartkloppingen, lusteloosheid, hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid en piekeren. De medische diagnose kan vaak niet gesteld worden. Dat geeft bij de patiënt vaak een gevoel van onbegrip.

Na een intakegesprek en onderzoek worden er, samen met de therapeut, behandeldoelen opgesteld. Op basis hiervan wordt er een behandelplan ontworpen en start de behandeling. Dit kan middels lichaamsbewustwording, ademhalingsoefeningen, diverse ontspanningstechnieken en verscheidene psychische en sociale aspecten. De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van spanning en werkt met u aan ontspanning, belasting en belastbaarheid.

Er wordt een actieve inzet gevraagd van de patiënt; de therapeut geeft uitleg en oefeningen echter de patiënt moet het aangeleerde zelf thuis oefenen en toepassen alvorens er resultaat geboekt wordt. Voor meer informatie kunt u kijken op de site van Psychosomatische Fysiotherapie.

Vragen? Wij helpen u graag!